Kış aylarının gelmesiyle beraber insanlar genellikle tarım ve bahçecilik gibi işlerden uzak durmayı tercih ederler, bunun başlıca sebebi yıllardır bu tür şeylerin gelenekselleşmiş bir şekilde yaz aylarında yapılması. Ancak, aslında kışın da tabağınızda kendi ürettiğiniz meyve ve sebzenizi tüketebilir veya evinizi süslemek için çeşit çeşit bitkiler yetiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey hangi mahsullerin iç mekan yetiştiriciliğine en uygun olduğunu anlamaktır.


Ufak çaplı da olsa kendi ürünlerinizi yetiştirmek istiyorsanız, gündüz vakitlerinde saksınızı mutlaka güneye bakan ve güneş gören bir pencereye koyun. Ayrıca, kış günleri birçok türün yeterince fotosentez yapması için çok kısadır bu yüzden evde yetiştireceğiniz bitkiler büyümek için ek aydınlatmaya ihtiyaç duyacaktır. Ek aydınlatma için tam spektrumlu floresan ampuller kullanabilirsiniz.


Baharat ve Çaylar


Fesleğen, kekik, adaçayı, lavanta, nane, biberiye, dereotu ve diğer şifalı bitkiler kış aylarında iç mekan yetiştiriciliği için en kolay ürünler arasındadır. Bunlardan nane ışığa en az ihtiyaç duyan üründür, günlük birkaç saat doğrudan ışığa maruz kalması yeterlidir. Bu ürünler arasında fesleğen ve dereotu gelişmek için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar, bu yüzden özellikle akşam vakitlerinde sıcak bir yerde olduklarından emin olmalısınız.


Yeşillikler


Marul, roka, ıspanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin de iç mekanlarda yetiştirilmesi oldukça kolaydır, ancak onları olgunken hasat etmek yerine, yetiştirmeye başladıktan bir ay sonra yapraklarını kırpa kırpa tüketebilirsiniz ve hazır bir tedarik sağlamak için birkaç haftada bir yeni tohumlar ekebilirsiniz. Bunun yanı sıra, eğer yetiştirdiğiniz ürünleriniz güneşli, güneye bakan bir pencerede bulunuyorsa, yeşilliklerin ek ışığa ihtiyacı yoktur. Aksi takdirde, günlük 10 ila 12 saat yapay ışık vermeniz gerekecektir.


Turunçgiller

Yazın bile yetiştirilmesi oldukça zorken, kışın turunçgiller yetiştirmek için pek uygun olmamakla beraber, özellikle cüce limon denilen limon türünü büyük bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Bu subtropikal meyveler kışın 8 saat doğrudan güneş ışığına veya 16 saat yapay ışığa ihtiyaç duyar.

Ek olarak, çoğu turunçgil çeşidi ilkbahardan sonbahara kadar açık havada tutulup, kışın sıcaklık 10 derecenin altına düştüğünde içeri alınıp yetiştirilebilir.


Çeri Domates

Kışın evde meyve yetiştirmek zordur, çünkü gerekli ısı ve ışık miktarını ayarlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu meyveler arasında çeri domates yetiştirilmesi en kolay olandır, günlük yaklaşık 16 saat yapay bir ışığa maruz kalmaları gerekecektir. Ayrıca geceleri 18 gündüzleri ise 24 derecelik bir ortam bu meyvenin kış vakitlerinde evde yetiştirilmesi için son derece idealdir.


Chili veya Acı Biber

Chili biber türlerinden olan kırmızı biber, jalapeno(turşu biberi), habanero, vb. iç mekanlarda yetişmesi en kolay olan ürünlerdendir. Özellikle, arnavut biberi gibi en küçük çeşitler yetiştirilmesi en kolay olanlardır. Bu biberlerin büyüme gereksinimleri çeri domates ile aynıdır.


Zencefil

Zencefilin pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor özellikle mide rahatsızlığı çekenlere önerilen bir üründür. Zencefil ılıman yerlerde yetiştiği için iç mekan yetiştiriciliği için pek uygun olduğu söylenemez. Yine de yetiştirmek istiyorsanız önceden aldığınız zencefil köklerini ekmeden bir gün önce suda bekletin. Daha sonra patateslerdeki gibi tomurcukları olan zencefil köklerini yatay şekilde kumla doldurduğunuz geniş saksıya ekin, zencefillerin bulunduğu toprağın nemli ve sıcak olmasına dikkat edin. Ayrıca, zencefiller 8 saat doğrudan güneş ışığına veya 16 saat yapay ışığa ihtiyaç duyar, bu yüzden saksınızı güneş gören bir yere koyun.


Yenilebilir Filizler

Kışın yetiştirmek için tercih edebileceğiniz ürünlerden biri de tohum filizleridir. Kışın yetiştirmesi en kolay ürünlerden biridir. Tohumları bir gün ya da iki gün kavanozda bekletin (fasulye, yonca, ayçiçeği vb.) ve sonra günde iki kez çalkalayarak çimlenmeye bırakın. Beşinci günün sonunda su dolu kavanozda çimlenen filizleri hasat edebilirsiniz.


Havuç

Saksıda havuç yetiştirmek istiyorsanız bunu iki şekilde yapabilirsiniz ya tohum ekip filizlenmesini beklersiniz ya da tükettiğiniz havuçların üst kısmını kesip toprağa ekebilirsiniz. Havuçlar hafif çakıllı toprakta hızlı büyüdüğü için kullanacağınız saksıya çakıl ve kum ekleyebilirsiniz. Saksınızı güneş gören bir yere yerleştirip haftada bir iki kere sulamanız çimlenme süresini azaltacaktır

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara